Wat is een goede houding?

Wat is een goede houding?

Regelmatig wordt mij de vraag gesteld wat een goede houding is. Veel mensen hebben het idee dat een rechte staande of zittende houding een goede houding is. Dit kan ik niet tegenspreken.

Maar is daarmee gezegd dat andere houdingen niet goed zijn? Integendeel. Het lichaam is gemaakt om veel houdingen aan te nemen. Kijk naar een spelend kind of een kind in de wieg, mensen op het strand, sporters. Hier komen allerlei houdingen voor welke sterk af wijken van de rechte houding.

Als ik ’s avonds na een werkdag lekker lui onderuitgezakt op de bank lig, heb ik dan een slechte houding? En waarom zou deze houding slecht zijn. Wat moeten we met Houdini; opgevouwen in een kist, alles rond wat er maar rond kan zijn i.p.v. rechtop… en er uitkomen zonder klachten!

Ik kan je geruststellen. Elke houding welke iemand in kan nemen is een goede houding. Wel van belang is hoe lang je in die houding blijft en welke belasting je daarin opneemt. Bijvoorbeeld: Als ik ’s avonds een paar uur onderuitgezakt op de bank lig is er niets aan de hand. Ik krijg er geen rugpijn van en kan daarna zonder problemen activiteiten uitvoeren. Wel moet ik van tijd tot tijd bewegen omdat ik anders stijf wordt. Blijkbaar vindt mijn lichaam het dan te lang duren en besluit het mij daarover te informeren door mij een gevoel van stijfheid te laten ervaren. Ik ben blij dat ik op mijn lichaam kan vertrouwen en niet op de klok hoef te kijken of ik al te lang in een bepaalde houding verblijf.

Hoe zwaar mag je het lichaam in een bepaalde houding belasten? Deze is lastiger, maar ik weet dat ik met mijn gestel geen 50 kg met een rechte of kromme rug van de grond moet tillen. Al zou ik het proberen, het gaat me dan toch niet lukken. Intuïtief weten we wel wat wel en niet kan, ook hier voorziet het lichaam in.

Maar wat is dan de beste houding? Het antwoord op deze vraag is heel simpel.

De beste houding is de volgende houding; dan hebben we nl bewogen, en bewegen is altijd goed (zie hiervoor ook ons artikel Ïn goede handen bij uw Fysiotheapeut” welke u op onze website terug kunt lezen)

In uw belang een herhaling van de boodschap uit onze vorige publicatie

Wat betreft onze verbijzonderingen (specialisaties) Master Manuele Therapie, Bekkenfysiotherapie en Claudicatiotherapeut voldoen wij aan de normen om te worden vermeld in de betreffende kwaliteitsregisters. Verder zijn wij geschoold en gecertificeerd in fysiotherapie bij Diabetes Mellitus en COPD. Door wetgeving zijn titels niet meer beschermd en kan iedereen zich manueel- en of bekkenfysiotherapeut noemen (dit geldt ook voor de verbijzonderingen psychosomatische fysiotherapie, sportfysiotherapie kinderfysiotherapie en geriatrische fysiotherapie). Helaas zijn er fysiotherapeuten die deze verbijzonderingen claimen zonder daarvoor een gekwalificeerde opleiding te hebben gevolgd Wij adviseren u dan ook nadrukkelijk gebruik te maken van de kwaliteitsregisters van verbijzonderde fysiotherapeuten, zodat u verzekerd bent van kwalitatief goede hulp. U kunt daarvoor terecht op: ( https://www.defysiotherapeut.com/zoek-fysiotherapeut/ )

Met belangstelling zien we uw vragen over een volgend te publiceren onderwerp tegemoet

Ook voor de volgende keer gaan wij weer op zoek naar het onderwerp waar de meeste vraag naar is. Heeft u een vraag schroom niet contact met ons op te nemen, dus als u ook vragen over bepaalde aandoeningen, blessures, training en of oefeningen etc. heeft? Vul deze in op onderstaand formulier. Wij zullen het meest voorkomende onderwerp volgende keer in onze rubriek behandelen.