Nieuwe beweegnorm; Meer bewegen is gezond

Nieuwe beweegnorm; Meer bewegen is gezond

Een aantal vragen welke wij mochten ontvangen n.a.v. ons artikel over “Sporten bij griep of verkoudheid”, gingen over gezond bewegen. Nu heeft toevallig onlangs weer het KOEK (kort overleg eerstelijnszorg Kortenhoef) plaatsgevonden, Doel hiervan is om de eerstelijnszorg in Kortenhoef e.o. te optimaliseren. Ter sprake gekomen is het standpunt van de Rijksoverheid welke mensen stimuleert om meer te sporten en te bewegen, omdat hiermee de kans op gezondheidsklachten afneemt.

Hiervoor is een (verbeterde) beweegnorm geïntroduceerd. Deze houdt in:

  • Bewegen is goed, meer bewegen is beter.
  • Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/ of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
  • Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen.
  • En: voorkom veel stilzitten

Wij hopen dat u aan deze norm voldoet. Mocht u zich aangesproken voelen en hieraan willen voldoen, dan bieden wij u graag ondersteuning bij het behalen van deze beweegnorm Hiervoor kunt u terecht bij de meeste fysio- en oefentherapeuten in ons dorp.

Om u individueel optimaal te kunnen begeleiden willen wij weten welke doelen u nastreeft. Daarbij is het nodig om te weten hoe u er nu voor staat qua conditie, kracht, enz. Hiervoor hanteren wij in onze praktijk een nulmeting. Dit zijn een aantal testen welke relevant zijn om uw huidige condities in kaart te brengen. Op basis van de testgegevens wordt er voor u een individueel programma samengesteld. Zo kunt u het voor u optimale programma trainen / oefenen. Ondanks dat het individueel is kunt u het in groepsverband oefenen.

Deze individuele benadering is voor ons essentieel. Wat voor u te licht is, kan voor een ander te zwaar zijn (en andersom). Het samenstellen van de belasting (hoeveel herhalingen met welk gewicht en welke pauzes horen daarbij) bepalen wij op basis van de laatste wetenschappelijke publicaties. Deze corresponderen daarom vaak niet met wat u hierover op het internet leest.

Met deze kennis en onze goed geoutilleerde oefenzaal kunnen wij u ook van dienst zijn bij gericht oefenen bij bijv COPD, Diabetes, Claudicatio Intermittens (etalagebenen) etc.

Ook voor de volgende keer gaan wij weer op zoek naar het onderwerp waar de meeste vraag naar is. Heeft u een vraag schroom niet contact met ons op te nemen, dus als u ook vragen over bepaalde aandoeningen, blessures, training en of oefeningen etc. heeft? Vul deze in op onderstaand formulier. Wij zullen het meest voorkomende onderwerp volgende keer in onze rubriek behandelen.