Manu’ betekent ‘hand’. Met handmatige technieken kan de manueel therapeut bewegingen in uw gewrichten maken die u zelf niet kan uitvoeren.
Dit ‘mobiliseren’ van gewrichten wordt in de volksmond vaak ‘kraken’ genoemd. Veel mensen denken dat een manueel therapeut vooral gewrichten ‘kraakt’, maar het is slechts een onderdeel van de behandeling.
Veel voorkomende klachten die de manueel therapeut behandelt, zijn:
- hoofd- en nekpijn
- nek en schouderklachten, eventueel met pijn die uitstraalt in de armen
- klachten in de hoge rug, de borst of ribben
- artrose of ontstekingsklachten aan de heup
- lage rugklachten, eventueel met pijn die uitstraalt naar de benen
- bepaalde vormen van duizeligheid die worden opgewekt door het bewegen van de nek
- kaakklachten, eventueel samenhangend met nekklachten
Wat doet de manueel therapeut?
Door een uitgebreide kennis van fysiologie is de manueel therapeut in staat een relatie te leggen tussen een klacht en de oorzaak in ons zenuwstelsel. Die kennis gebruikt de therapeut om gewrichten, spieren en het zenuwstelsel direct te beïnvloeden via handmatige technieken en training. De effecten van manuele therapie zijn meestal snel merkbaar: U voelt meer bewegingsvrijheid en minder pijn.
Wanneer maakt u gebruik van een manueel therapeut?
Als u een gewricht slecht kunt bewegen, of pijn bij het bewegen hebt, kan manuele therapie uitkomst bieden. Met name klachten aan de wervelkolom en klachten die samenhangen met de wervelkolom, kunnen effectief met manuele therapie worden behandeld.
Niet elke fysiotherapeut is ook een manuele therapeut!
Een manueel therapeut is een fysiotherapeut, die een 4 jarige vervolgopleiding heeft gevolgd in manuele therapie. In vergelijking met een ‘gewone’ fysiotherapeut kent de manueel therapeut meer technieken om gewrichts- en wervelkolomklachten te onderzoeken en te behandelen.