Wandelen tegen dementie

Wandelen tegen dementie

Wandelen houdt ook de hersenen gezond! Het maken van stevige wandelingen kan de ontwikkeling van dementie tegengaan. Dat heeft onderzoek onder meer dan honderd ouderen uitgewezen.

 

Hersengebieden

Gedurende een jaar werden ouderen gevolgd die drie dagen per week 30 á 45 minuten gingen wandelen. Terwijl de rest van de hersenen kleiner werden, bleken de hersengebieden die betrokken zijn bij cognitieve functies en het geheugen met twee á drie procent te zijn gegroeid. Volgens neurowetenschapper Kirk Erickson staat dit gelijk aan het terugdraaien van de klok met één tot twee jaar.

Uitstel

Ook in geheugentesten scoorden de actieve ouderen beter. De resultaten laten zien hoe een kleine verhoging van activiteit kan leiden tot een vergroting van de hersenen. Het is echter nog niet zeker hoe lang dit effect stand houdt. De regelmatige lichaamsbeweging zorgt waarschijnlijk voor een uitstel van de eerste symptomen van dementie, maar kan het niet voorkomen.

Therapie

Er is grote behoefte aan een therapie die het aantal dementiepatiënten kan tegengaan. Wereldwijd lijden er naar schatting 44,4 miljoen mensen aan de aandoening. De verwachting is dat dit aantal alleen nog maar toe zal nemen, tot 75,6 miljoen in 2030. (Bron: Het Laatste Nieuws, HLN.be)

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.