Fysiotherapeuten hekelen machtspositie zorgverzekeraars

Fysiotherapeuten hekelen machtspositie zorgverzekeraars

Uit onderzoek van Defysiotherapeut.com, blijkt dat een grote meerderheid van de fysio’s zich zwaar onder druk gezet voelen door de zorgverzekeraars. Een grote meerderheid van de fysiotherapeuten klaagt over overdadige regeldruk en teruglopende vergoedingen door de zorgverzekeraars.

Bijna alle ondervraagde fysio’s voelen zich soms meer administrateur dan therapeut. De eisen die verzekeraars stellen aan de verslaggeving zijn inmiddels zo uitgebreid, dat door de administratielast negentig procent van de fysio’s vindt dat ze niet voldoende aan aan hun kerntaken meer toekomen.
De vergoedingen die fysiotherapeuten krijgen voor hun behandelingen zijn door verzekeraars al enkele jaren niet verhoogd. Terwijl de kosten voor het praktijk houden stijgen. Daardoor zegt zeven op de tien behandelaren dat ze investeringen in hun praktijk uitstellen. Ook ruim driekwart van de fysio’s zegt dat het innovatief vermogen van de sector wordt belemmerd.
Hoewel het in naam een vrije markt is, zijn het volgens de paramedici feitelijk de vier grote verzekeraars die de tarieven bepalen. Vanwege mededinging mag de beroepsorganisatie KNGF zich niet bemoeien met de onderhandelingen over tarieven voor fysiotherapie. Meer dan driekwart van de fysio’s zegt het gevoel te hebben daardoor te moeten ‘tekenen bij het kruisje’.

De teruglopende vergoedingen hebben ook invloed op de patiënten. Volgens de fysiotherapeuten vragen steeds meer cliënten om behandelingen te verkorten of van behandelingen af te zien, omdat ze de kosten deels zelf moeten betalen. “Dat is niet in het belang van de cliënt, niet in het belang van de werkgever en dus niet in het belang van onze economie”, stelt KNGF-voorzitter Eke Zijlstra. “We roepen consumenten en cliënten daarom op niet te snel af te zien van een aanvullende verzekering. Meer informatie over aanvullende verzekeringen is te vinden op www.defysiotherapeut.com.” (Bron: KNGF)

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.